Соларен щепсел: Слънчева енергия от балкона директно в контакта - част 1

Назад
21 август 2023

С помощта на соларни модули, които се включват към електрическата мрежа, можете да произвеждате собствена електроенергия от слънцето като наемател или като собственик на жилище. Затова ще ви информираме за какво да внимавате.

Най-важната информация накратко:

 • На балкона или на терасата също можете сами да произвеждате слънчева енергия и да я консумирате в домакинството.
 • Соларните модули с включване към електрическата мрежа, произвеждат електроенергия за собствена употреба, но не са предназначени за включване в мрежата.
 • Системите с балконни модули са безопасни и финансово изгодни в дългосрочен план.
 • Понастоящем някои правила и изисквания все още са ненужно сложни, но това не бива да ви притеснява.
 • Вече се обсъждат някои мерки за опростяване, които обаче, за съжаление, все още не са приложими на практика.
Снимка: sandra zuerlein / stock.adobe.com
Снимка: sandra zuerlein / stock.adobe.com

Ще има ли скоро по-опростени правила за соларните модули за включване към електрическата мрежа?

На 11 януари 2023 г. Германският съюз за електротехника, електроника и информационни технологии (VDE) публикува становище, в което призовава за по-опростени правила за соларните устройства за включване. Потребителските централи приветстват планираните опростявания. Понастоящем тези опростявания, включително допускането на щепсела „Шуко“, премахването на регистрацията при мрежовия оператор и увеличаването на ограничението на мощността от 600 на 800 вата (AC), са само предложение в становището на VDE. Поради това те все още не са валидни и приложими.

Федерацията на германските потребителски организации (vzbv) също препоръчва използването на щепселите „Шуко“.

Важно е да знаете: От 1 януари 2023 г. фотоволтаичните системи и системите за съхранение на енергия от батерии се облагат с ДДС в размер на 0%. Този нулев процент се отнася и за соларните модули за включване към електрическата мрежа.

1. Какво представлява соларният модул за включване и как работи?

Имате ли балкон или тераса? Тогава там можете да произвеждате собствена соларна енергия и да станете активна част от енергийния преход – с помощта на соларен модел за включване. Тези малки фотоволтаични системи често се наричат още мини соларни системи, соларни системи „plug & play“ или балконни електроцентрали, тъй като могат да се монтират например на парапета на балкона. Това обаче не е „система“ в техническия смисъл на думата, а по-скоро домакински уред за производство на електроенергия.

Какво може да прави соларният модул за включване? Соларният модул генерира електроенергия от слънчевата светлина, която инвертор преобразува в „битова електроенергия“. Той се свързва директно към съществуваща електрическа верига в жилището. В най-простия случай за тази цел включвате щепсел в съществуващ контакт.

Електричеството от соларния модул се подава например към контакта на балкона и оттам към телевизора, хладилника и пералнята, които са включени към други контакти в апартамента. Тогава електромерът отчита по-бавно, а от обществената мрежа се черпи по-малко електроенергия. Ако електроенергията от балкона не е достатъчна за работата на домакинските уреди, просто се подава електроенергия от мрежата.

Без връзка с електрическата мрежа соларните модули не произвеждат електричество. При къмпингуване или на градински парцел вместо това можете да използвате така наречените „островни системи“ с батерия и различен тип инвертор.

Соларните модули за включване обикновено се състоят от 1 или 2 стандартни соларни модула и инвертор. В зависимост от оборудването се добавят допълнителни компоненти.

1. Модули за слънчева енергия: Соларният захранващ блок за включване в мрежата се състои от един до два соларни модула. Един модул е с номинална мощност от около 300 W, с размери около 1 x 1,70 м и тегло до 20 kg. Някои системи се състоят и от няколко по-малки модула.

2. Инвертор: Той е вграден в соларния модул или е прикрепен отделно, например към рамката на модула.

3. Свързващ кабел: Кабелът води от инвертора до подходящ външен контакт.

4. Проверка на функциите: С помощта на електромер – със или без интернет връзка – можете да измерите колко електроенергия се произвежда.

5. Сигурен монтаж: Монтажът на соларните модули се извършва с помощта на подходящи материали за монтаж, за да могат безопасно да издържат на вятъра и атмосферните условия. Предварително изяснете дали избраните соларни модули могат да се монтират на планираното място. Не всички модули са подходящи за всеки балкон и е необходимо съгласието на наемодателя или на сдружението на етажната собственост.

Соларни модули: Стандартните модули са с размери около 1 метър на 1,7 метра, тежат около 20 килограма и осигуряват номинална мощност от 350 до повече от 400 вата. Освен това се предлагат и соларни модули без стъклена предна част или соларни модули с по-малък формат, които са особено подходящи за по-лесен монтаж, например на балкон.

Инвертор: Инверторът съдържа електрониката, която преобразува постоянния ток, произведен от слънчевата светлина от соларния модул, в променлив ток по такъв начин, че произведеното електричество да може да се подава директно към електрическата мрежа на дома и да се използва от наличните домакински уреди. Този модулен инвертор отговаря на всички технически изисквания и на изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят и по-големите уреди. Обикновено е подходящ за използване на открито.

Свързване към електрическата мрежа: Връзката към електрическата мрежа се осъществява чрез кабел с щепсел. Обикновено не е предвидена фиксирана връзка, за да може соларният модел може да се включва или изключва по всяко време и да се използва на друго място, без да се налага да наемате фирма за електроинсталации. В спецификациите на производителя ще откриете кой съединител е предназначен за свързване. По принцип има две възможности – специалният щепсел тип „Виланд“ или щепселите „Шуко“, които обикновено се използват в домакинствата. Впрочем няма значение към коя от трите фази на електрическата мрежа е свързан даден соларен модул; електроенергията се използва и от устройствата на другите две фази.

Монтаж на соларен модул: На монтажа на соларния модул трябва да се обърне специално внимание. Мястото и материалите за монтаж трябва да са подходящи за тази цел. Информация за това се съдържа в спецификациите на производителя (инструкциите за експлоатация). Повечето фирми продават и готови комплекти за сглобяване. Най-важното тук е соларният модул да не може да се повреди от вятъра или да падне поради собственото си тегло.

Мониторинг: Препоръчва се използването на подходящо измервателно устройство за проверка на правилното функциониране на соларния модул и количеството енергия, която доставя. При някои инвертори има допълнителни устройства, които поемат тази функция. В противен случай можете да използвате измервателни уреди с гнездо или измервателни сензори чрез WLAN или Bluetooth.

Съхранение на енергията в батерии: Соларната електроенергия не се съхранява в соларния модул, а се подава към битовата електрическа мрежа и се консумира директно. Отделни производители от време на време включват в продуктовата си гама малки акумулаторни устройства. Засега обаче няма продукти, които да са икономически изгодни. Поради това не препоръчваме използването на батерии за съхраняване на енергия за соларните модули.

2. Каква е разликата в сравнение с фотоволтаичната система?

За разлика от фотоволтаичните системи, значително по-малките соларни модули за включване към електрическата мрежа са предназначени за частни лица, които могат сами да ги инсталират, свързват и използват. Можете също така сами да се регистрирате при оператора на мрежата и в Регистъра на основните данни за пазара. Мини соларните системи могат също така лесно да се демонтират и да се използват на друго място, например при смяна на жилището. Мощността им е до 600 вата (инверторна мощност).

Фотоволтаичните системи на частни домове, от друга страна, имат мощност между 3 и 20 киловата (kWp). Те се състоят от няколко компонента, чието инсталиране и поддръжка трябва да се извършат от специализирана фирма, която също така извършва необходимите технически справки и регистрации при местния мрежов оператор. Фотоволтаичната система е трайно монтирана за постоянна експлоатация и може да бъде демонтирана и преместена в друга сграда само със значителни разходи.

В този видеоклип можете да видите как изглежда един соларен модул в експлоатация и опита на собствениците на балконни електроцентрали:

3. Подходящ ли е соларният модул за моя дом?

По принцип соларният модул за включване е подходящ за апартаменти с

 • балкон или
 • тераса или
 • покривна повърхност над жилището респ. пред прозореца, покрив на гараж или
 • повърхност на външна стена, обърната към слънцето.

Соларният модул за включване към електрическата мрежа е значително по-изгоден от фотоволтаичната система и следователно може да се финансира и от лица с ниски доходи.

Можете също така да поставите соларен модул на терасата или в градината. Когато се местите, можете просто да вземете устройството със себе си.

За апартаменти под наем и за собствени апартаменти е валидно следното: Ако искате да монтирате соларния модул на парапета на балкона или на стената на къщата, собственикът или общността на собствениците обикновено трябва да дадат съгласието си. Откакто Законът за собствеността върху жилища (WEG) беше изменен през 2020 г., за това вече не се изисква единодушие, а само разрешение с мнозинство.

 • Моля, имайте предвид, че в специални случаи разпоредбите за защита на историческите паметници могат да противоречат на проекта.
 • Например при непосредствена близост на сгради със статут на паметници на културата; или в центъра на място със статут на паметник на културата, или ако строителните разпоредби не позволяват осъществяването на проекта. Ключова дума: горно остъкляване.

4. Безопасни ли са соларните модули за включване?

По принцип устройствата са изключително безопасни. Към края на 2021 г. в Германия в експлоатация са повече от 190 000 такива системи. Досега не е известен нито един случай на материални щети или пострадали хора. Това се дължи на факта, че използваната техника е много усъвършенствана и се използват същите компоненти, каквито се използват в професионално инсталираните фотоволтаични системи. Могат да се използват само компоненти, произведени и тествани в съответствие със стандартите.

Соларните модули за включване са безопасни, ако използваните модулни инвертори отговарят на изискванията, които се поставят и за инверторите за нормални фотоволтаични системи. Стандартът за монтаж изисква също така електротехникът да провери дали веригата е подходяща за захранване на мрежата със слънчева енергия.

Преди всичко, към един контакт респ. верига трябва да се свързва само един соларен модул (инвертор). Опасно би било свързването на няколко модула чрез множество гнезда.

Стандарт на продукта понастоящем се разработва стандарт, в съответствие с който устройствата могат да се тестват и сертифицират. Съветът на потребителите на DIN и Центърът за консултации на потребителите също участват в този процес; публикация в тази връзка се очакваше през 2022 г., а сега е планирана за 2024 г. До публикуването на този продуктов стандарт можете да използвате например Стандарт за безопасност публикуван от Германското дружество за соларна енергия (DGS).

Освен това трябва да спазвате инструкциите за свързване и използване, които производителите предоставят заедно с устройството. От тях ще научите и как да закрепите надеждно соларния модул и инвертора на предвиденото място за монтаж.

5. Колко големи са соларните модули за включване и кой размер е подходящ за мен?

Под соларни модули за включване разбираме 1 до 2 соларни модула с инвертор, които са свързани към електрическата верига на едно домакинство.

Това могат да бъдат 1 до 2 стандартни слънчеви модула (с размери около 1 x 1,70 м) с актуален дизайн, които обикновено имат номинална мощност между 350 и 420 W всеки. През следващите няколко години електрическите характеристики на стандартните модули ще продължат да се подобряват.

Посочените 600 вата се отнасят за мощността на свързване на инвертора към мрежата (AC). Възможно е също да се използват 2 модула с мощност 340 W всеки или 2 модула с мощност 420 W всеки, при условие че мощността на свързване на инвертора не надвишава 600 W.

Като алтернатива са подходящи и по-малки по формат и по-леки соларни модули, които е по-лесно да се прикрепят например към парапетите на балконите. Те имат мощност от 50 до 150 W и 2 до 4 от тях могат да бъдат свързани към един модулен инвертор.

Съвет: Ако искате сами да използвате колкото се може повече соларна енергия и да предотвратите захранване от мрежата, препоръчваме мощност от 200 до 400 W, което обикновено е стандартният соларен модул. Ако искате да произвеждате повече слънчева енергия, можете да помислите и за 2 стандартни соларни модула.

По принцип могат да бъдат създадени и фотоволтаични системи за включване с по-голяма мощност. Междувременно се предлагат и соларни модули с мощност например 2400 вата, но техните инвертори също могат да произвеждат максимум 600 вата. Консултантските центрове за потребителите съветват това да не се прави, тъй като тук възникват високи разходи, а поради дерегулацията може да се използва само малко електроенергия.

Според нас по-високите мощности на модулите без ограничение на инвертора трябва да се проектират като „правилна“ фотоволтаична система. Най-късно тогава обаче е необходимо квалифициран електротехник да провери всички технически предпоставки на електрическата връзка и да регистрира уреда при оператора на мрежата.

Въпреки това по-високите разходи за инсталиране на голяма фотоволтаична система обикновено се оправдават финансово само при значително по-големи мощности на системата от над 3 киловата.

Това съдържание е подготвено от потребителските центрове Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц за мрежата от потребителски центрове в Германия.

Източник: Steckersolar: Solarstrom vom Balkon direkt in die Steckdose

ОЩЕ НОВИНИ

Този проект е част от Европейската инициатива за климата (EUKI). EUKI е инструмент за финансиране на проекти на германското Федерално министерство на икономиката и защитата на климата (BMWK). Конкурсът на EUKI за проектни идеи се осъществява от Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ). Общата цел на EUKI е да се насърчи сътрудничеството в областта на климата в рамките на Европейския съюз (ЕС) с цел намаляване на емисиите от парникови газове. www.euki.de/en